“Atatürk, o an birlikte çalışmakta olduğu Afet inan’a döndü
ve yanıtını onun da izlemesini istediği bir el hareketi yaptı:
“Benim doğum günümün, 19 Mayıs olduğunu bildiriniz” dedi.
Genel Sekreter Soyak, Atatürk’ün bu yanıtını elindeki kağıdın alt
bölümündeki boşluğa kurşun kalemle şöyle not etti:
“Cumhurbaşkanı Atatürk’ün doğum tarihi, 19 Mayıs 1881’dir.”
19 Mayıs 1919; evrensel sömürgecilik, ülkesel tutsaklık ve bağnazlığa karşı yaman bir başkaldırıdır. Sevr’den Lozan’a giden yoldur. Cumhuriyet ve devrim için, halkçı-devletçi bir gelecek adına, ulusalcı ve laik amaçlar uğruna “tam bağımsızlık” adımı o gün atılmıştır. O halde onurlu bir irade; siyasal, sosyo-ekonomik ve kültürel bilinçle 19 Mayıs’lara yılmadan sahip çıkmalıdır.
Şanlı Anadolu ihtilali; kapitalizm temeli üzerine oturan emperyalist sarkmaya karşı görkemli bir yenginin, tarihsel ve misilsiz destanıdır. “Mazlum” uluslar hesabına yazılan “kutsal” bir isyandır. “Misakı Milli (Ulusal Ant)” ilkesinde birleşen; soyu, din ve mezhebi ne olursa olsun “Küçük Asya’yı” anayurt edinerek kendilerini ulus kabul edenler, canları pahasına bağımsızlık kazanmışlardır. Etnik ve ümmetçi saplantıları da dışlayan üniter eksenli halkçı bir kalkışma, 19 Mayıs 1919 tarihinde artık bu ülkenin karakteridir.
Mustafa Kemal’e göre: “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran halka, Türk ulusu denir”. Kökleri bir ölçüde değişik ama Anadolu’da birlikte yaşam kurabilenler, bu kapsamdadır. Tarih, coğrafya, ortak kültür ve söylem ilişkileriyle örülmüş yurttaşlık üzerinde Cumhuriyet’in ulusal çatısı kurulmuştur.
Devrimci düşünyapı; toplumun; ilerici kıstaslardaki dirlik ve esenliğini öngörür. Hanedanlığı ve zümreciliği yadsıyan, halk egemenliğini savunur. Ülke toprakları üzerinde tasa ve kıvançta beraberlik, genel ahlak anlayışı, tarihsel derinlikten gelen insani mutluluklara yönelmiş ideal birliği, yaşamsal bilinci oluşturur. 19 Mayıs’ların kıvanç verici özgün gerçeği, işte bu anlayışta belirir.
Mustafa Kemal ve bir avuç kahramanın, emperyalizme ve onun yerli uşaklarına karşı isyan ateşini yakmak için Samsun’a çıkışının 93. yıldönümünü yeniden kutluyor ve diyoruz ki her ne ve kim olursa olsun Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığını kimse söndüremez ve onun adını kimse tarihten silemez.
Mustafa Kemal adı sadece bir isim değildir !..Mustafa Kemal veya Atatürk bitmeyen,tükenmeyen bir fikri temsil eder. O fikir ki yurdun üstüne doğan bir güneş gibi her girdiği karanlığı aydınlatır,her girdiği ruhu temizler…