KADINLARIMIZA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİNİN SEKSEN YEDİNCİ YILDÖNÜMÜ İLE 5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN.
“Dünyada hiçbir milletin kadını ‘Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim’ diyemez.”
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu sözlerinde olduğu gibi kurtuluşun, kuruluşun ve cumhuriyet devrimlerinin temel direği Türk kadınının değerini her fırsatta vurgulamıştır.
Ulu Önder kadınların toplum yaşamında erkeklerle eşit koşullara kavuşması;ülkemizin çağdaş, demokratik, laik bir ülke olması için kadının toplumdaki işlevi konusundaki düşüncesini de;
“Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirle bağlı kaldıkça öbür yarısı göklere yükselebilsin? Şüphe yok; ilerici adımlar, dediğim gibi iki cins tarafından, birlikte, arkadaşça atılmalı, yenilik ve ilerleme düzeyinde aşamalar birlikte geçilmelidir. Böyle olursa devrim başarıya ulaşır.”sözleriyle açıkça ifade etmiştir.
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte milli egemenlik, halk iradesi, demokrasi ve halkın eşitliği gibi esaslar doğrultusunda yapılan yasalar ve devrimler sayesinde kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip olmuşlardır.
Ülkemizde kadınlar önce 20 Mart 1930′da belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı kazandılar. Daha sonra 1933′te Köy Kanunu’nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkını elde eden kadınlarımız; 5 Aralık 1934′ de milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur.
Kadınlarımızın, seçme ve seçilme hakkının verilişinin seksen yedinci yıl dönümü ile 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor;Türk kadınına dünyanın birçok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı tanıyan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yasaların çıkarılmasını sağlayan meclis üyelerini saygı ve rahmetle anıyoruz.