
Hüseyin Gazi Türbesi Divriği Sivas
Sivas’ın Divriği ilçesine hakim Iğımbat Dağı zirvesindedir. Halk dilinde Hüseyin Gazi olarak bilinen türbede Keşiş olarak da bilinen Seyit Mitrullah yatmaktadır.
Yaşamları:
- Seyit Mitrullah olarak yaşamış ve o dönemde Keşiş adıyla da tanınmıştır. Kına tüccarlığı yapmıştır. Seyit Mitrullah, Hz. İmam Üseyin‘in kesik başını yezitlerin elinden kurtarmak için Şam’dan Horasan‘a kaçıran mübarektir. Nişanı Erzincan’ın Tercan ilçesine bağlı Oğulveren köyünde, Oğulveren Ziyareti olarak bilinen türbede yatan Bedriye Ana’dır. Seyit Mitrullah; Seyit Şahin, Seyit Kazım, Seyit Halil, Seyit Turgut, Seyit Mahmut ve Zeliha Ana’nın babasıdır. Seyit Mitrullah‘ın babası Kömür Baba olarak bilinir. Gerçek ismi Seyit Seyfullah’tır. Türbesi Ardahan’a bağlı Göle’dedir.
- Munzur Baba olarak yaşamıştır.
- Düzgün Baba olarak yine Tunceli’de yaşamıştır.
- Hüseyin Gazi Türbesi olarak geçer.
Cehennem kapısı Ali der Allah
Ali’den imdattır hem vallah billah
Yananlar söylüyor çağırıyor billah
Dersim’de yatarım ben de Mitrullah
Düzgün Baba deminden
Sarı Saltık elinden
Erenlerin meclisi dost
Hacı Bektaş serinden
Ser Muhammet serdim Allah
Kaynak: Pir Zöhre Ana, Mehtaptaki Erenler kitabı, Ekim 1996 tarihi basım, sayfa 149-152, 244; 2020 yılı basım, sayfa 20-25, 90, 91, 160 & Cemden Gelen Nefesler kitabı, Ankara 1998 yılı basım, sayfa 207
Fotoğraf Galerisi



Google Maps Adres tarifi için tıklayınız